Algemene informatie Frankrijk

 

>Landinformatie

>Reisdocumenten

>Douaneregels

>Afwijkende verkeersregels

>Wegenwacht en alarmnummer

>Maximum snelheid en verkeerstips

>Hotels

>Kinderroutekaart

>Schoolvakanties

>Autobrandstof en betaalwijze

>Tolwegen

>Departementen van Frankrijk

      

>Klik op uw favoriete regio voor meer informatie

CENTRE: Eure et Loir, Loir et Cher, Loiret, Indre et Loire, Indre en Cher LIMOUSIN: Haute Vienne, Creuse en Corrèze POITOU CHARENTES: Deux Sèvres, Vienne, Charente Maritime en Charente AQUITAINE: Dordogne, Gironde, Lot et Garonne en Pyrénées Atlantiques MIDI PYRENEES: Lot, Aveyron, Tarn et Garonne, Tarn, Haute Garonne, Gers, Ariège en Hautes Pyrénées LANGUEDOC ROUSSILLON: Lozère, Gard, Herault, Aude en Pyrénées Orientales PROVENCE ALPES - COTE D'AZUR: Hautes Alpes, Alpes de Haute Provence, Alpes Maritimes, Var, Vaucluse en Bouches du Rhône RHONE ALPES: Ain, Haute Savoie, Savoie, Rhône, Loire, Ardèche, Drôme en Isère AUVERGNE: Allier, Puy de Dôme, Cantal en Haute Loire BOURGOGNE: Yonne, Nièvre, Côte d'Or en Saône et Loire FRANCHE COMTE: Haute Saône, Doubs, Jura en Territoire de Belfort ALSACE: Bas Rhin en Haut Rhin LORRAINE: Meuse, Meurthe et Moselle, Moselle en Vosges CHAMPAGNE ARDENNE: Ardennes, Marne, Aube en Haute Marne ILE-DE-FRANCE: Val d'Oise, Paris, Val-de-Marne, Seine-et-Marne, Haut-de-Seine, Yvelines en Seine-St-Denis PICARDIE: Somme, Aisne en Oise NORD PAS-DE-CALAIS: Pas de Calais en Nord BRETAGNE: Finistère, Côtes d'Armor, Morbihan en Ille et Vilaine PAYS DE LA LOIRE: Mayenne, Sarthe, Loire Atlantique, Maine et Loire en Vendée CORSE: Haute Corse en Corse du Sud NORMANDIE: Seine Maritime, Eure, Calvados, Manche en Orne

>Klik hier voor de departementen van Frankrijk    

  

 

  

 

  

Landinformatie

Afstand Utrecht naar Bordeaux > 1060 km. Lyon > 900 km. Marseille >1220 km. Paris > 475 km.

Oppervlakte 543.965 km2

Aantal inwoners 59,8 miljoen

Hoofdstad: Parijs

Staatsvorm: parlementaire republiek

Europese unie eu: ja

Taal: Frans

Tijdverschil: geen

Valuta: euro

 

   

Reisdocumenten:

Geldig paspoort of geldige Nederlandse of Europese identiteitskaart

Auto of motor:

Nederlands rij- en kentekenbewijs en voor auto’s ouder dan 3 jaar ook een APK-keuringsbewijs.

W.A.-verzekering.

   

Douaneregels:

Hond en kat: een inenting tegen rabiës is vereist. De inenting moet minimaal 30 dagen en mag maximaal 12 maanden oud zijn. Het is verboden een Pitbull of Tosa mee te nemen. Staffordshireterrier en Rottweiler altijd aan de riem en gemuilkorfd. De eigenaar moet geboortecertificaten en stamboom kunnen overleggen.

Autotelefoon mag worden meegenomen; alleen een GSM-toestel mag worden gebruikt.

Invoer en uitvoer betaalmiddelen: vrij.   Bedragen boven de  7600 Euro moeten worden aangegeven.

 

  

Afwijkende verkeersregels:

Afstand bewaren: voertuigen met of zonder aanhanger met een geladen gewicht van 3500 kg. of waarvan de lengte meer dan 7 meter is moeten, indien zij buiten de bebouwde kom en met gelijke snelheid achter elkaar rijden, ten minste 50 meter tussenruimte laten, teneinde de sneller rijdende voertuigen in staat te stellen in te halen en zich tussen te voegen.

Alcohol: het maximale toegestane alcoholpromillage bedraagt 0,5

Antiradar: het gebruik en bezit waarschuwingsapparatuur is verboden.

Autotelefoon: het is de bestuurder verboden tijdens het rijden te telefoneren tenzij gebruikgemaakt wordt van een handsfree apparaat.

Bergwegen: stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer.

 

  

Wegenwacht en alarmnummer:

U kunt hulp inroepen via een praatpaal (snelwegen), de plaatselijke politie: 17, of  ANWB-steunpunt Lyon. Landelijke telefoonnummer politie, ambulance en brandweer: 112

ANWB steunpunt Lyon: Parc des Tuileries  69760 Limonest,   tel. 04 72 17 12 12

Openingstijden: dag en nacht, het hele jaar door bereikbaar.

 

Er is geen georganiseerde wegenwachthulp in Frankrijk. Op autosnelwegen meldt u de “panne” via de praatpalen bij de snelwegpolitie (CRS). Die schakelt een particuliere garage in. De auto wordt naar een garage gesleept.

Bij pech buiten de snelwegen belt u 17, de plaatselijke gendarmerie, en vraagt u om een “depanneur”. Voor alle diensten moet worden betaald.

  

Maximum snelheid en verkeerstips:

Sinds kort is er nieuwe minister voor verkeer in Frankrijk die strenger optreedt tegen verkeerszondaars, HOUD U HIERMEDE REKENING!

Voor lichte overtredingen, zoals foutparkeren of het rijd3en zonder veiligheidsgordels krijgt ook de buitenlander in Frankrijk gewoon een bon, die hij ter plekke kan betalen.

Als u een parkeerbon achter de ruitenwisser van uw auto aantreft dan moet u voor de verschuldigde boete bij een “bureau de Tabac”zegels kopen die u op de bon (‘ordonnance’) plakt. Vervolgens stuurt u de bon terug terug aan de politie. Als u onmiddellijk of binnen 3 dagen aan de politie betaalt, krijgt u bij lichte overtredingen 30% “korting” op het voorgeschreven boetebedrag. Ook sommige snelheidsovertredingen worden onmiddellijk afgerekend: als u de voorgeschreven maximumsnelheid binnen de bebouwde kom en op de gewone wegen met minder dan 20 km/uur overschrijdt en op autosnelwegen met minder dan 30 km/uur zal de politie aan u direct een boete van ongeveer 100 euro opleggen! Zwaardere overtredingen daarentegen kunt u niet ter plekke afkopen, die worden ter beoordeling voorgelegd worden aan de bevoegde rechter.

Aan buitenlanders wordt in dit geval altijd een waarborgsom van zo’n 135 euro opgelegd. Hiervoor ontvangt u een kwitantie.

Terug in Nederland krijgt u dan na enige tijd bericht over de definitieve boete of een dagvaarding. Wordt de waarborgsom niet betaald, dan wordt de auto, het rijbewijs of kentekenbewijs in beslag worden genomen.

Let op: snelheidsovertredingen kunnen oplopen tot 750 euro (waarborgsom buitenlanders 135 euro) In geval van een snelheidsovertreding > 40km/uur 1500 euro (waarborgsom 135 euro)

Overtreding inhaalverbod/overschrijding doorgetrokken witte streep tot 750 euro (waarborgsom 135 euro)

Parkeerovertreding 12 tot 38 euro.  Rijden zonder veiligheidsgordel  38 tot 150 euro.

Niet verlenen van voorrang tot 750 euro (waarborgsom buitenlanders 135 euro) Door rood licht rijden: tot wel 750 euro (waarborgsom 135 euro) 
Rijden onder invloed:
toegestaan 0,5 promille. Hoger van 0,5 tot 0,8 > 135 tot 750 euro meer dan 0,8 promille > 4500 – 150.000 Euro en/of gevangenisstraf van maximaal 2 jaar; inhouding van het rijbewijs gedurende 72 uur en ontzegging van de rijbevoegdheid voor 3 maanden tot 5 jaar en eventuele strafvervolging (waarborgsom van 1150 tot 2250 euro)

Radardetector in uw bezit kan leiden tot inbeslagneming plus max. 1500 euro boete. Niet handsfree telefoneren tijdens het rijden 150 euro boete.

 

  

Hotels:

In Frankrijk is het aanbod van hotelbedden in alle comfortklassen enorm. De kamerprijs is meestal exclusief ontbijt.

Een bekende keten is, met rond 3600 aangesloten streekhotels “Logies de France” te herkenen aan het groen-gele openhaardsymbool.

De kwaliteit is over het algemeen goed te noemen.

Handig voor een overnachting onderweg, zijn de hotels langs de autoroute, met volop parkeergelegenheid. De prijzen variëren van heel laag voor de zeer eenvoudige Formule 1 hotels tot hoog voor de luxueuze.

 

  

Kinderroutekaart:

Kinderen van 7 tot 14 jaar kunnen met de Kinderroutekaart Frankrijk precies de reis volgen. Ook krijgen ze spelletjes tegen de saaie kilometers, zoals vragen over dingen die ze vanuit de auto kunnen zien. Verkrijgbaar ANWB.

 

  

Autobrandstof en betaalwijze:

In Frankrijk is verkrijgbaar Euro loodvrij 95, super met loodvervanger, diesel en LPG.

De meeste tankstations hebben een kassa of een betaalhuisje voor het afrekenen van de getankte brandstof, onthoud het pompnummer, betaling contant of per creditkaart.

Soms ook is er een apart gedeelte voor pashouders om te tanken, een Nederlandse (credit) kaart werkt vrijwel nooit, u kunt beter terecht bij de bemande contantbetalers hokjes.

Bij grote supers en warenhuizen is de brandstof beduidend goedkoper, soms wel 10 a 15 eurocent per liter.

 

  

Tolwegen:

Bij tolwegen kunt u zowel contant als met uw creditkaart betalen bij de bemande tolhokjes.

Geaccepteerd worden Visa en europas/masterkaart, in Frankrijk doorgaans aangeduid met CB ( Carte Bleue), verder American-Express, Diners-club en diverse minder bekende cards.

Meer informatie kunt u vinden op:  http://www.cofiroute.fr/

 

Wij wensen u een goede reis en een fijne vakantie.